Etiquetes

, , , ,

Crec que els independentistes tenim millors arguments que el dèficit fiscal o la injusta utilització per part del govern espanyol dels tribunals. De fet, crec que centrar la discussió en com de dolents són a Madrid i quin país de meravella podríem fer amb els impostos si els recollim a Barcelona és un error perquè, aleshores, si el govern espanyol canviés de posició al respecte i per exemple donés la clau de la caixa a la Generalitat a canvi d’un percentatge al pot comú, i si també accedís a que les seleccions esportives catalanes disputessin torneigs oficials i a que la immersió lingüística estigués blindada pels segles dels segles, per molt que ara mateix sembli impossible, els arguments quedarien despullats i es veurien com allò que són: excuses.

La independència de Catalunya no pot ser un mer inventari de greuges, ni un arravatament infantil perquè si no quan mani Podemos n’hi haurà prou amb quatre prebendes per enterrar-la. Què pot aportar Catalunya a la humanitat? Aquesta em sembla la pregunta pertinent. Un pèl excessiva, potser, però d’això es tracta. La resposta serà la idea sobre la que ha de pivotar la independència. S’ha d’anar més enllà d’una llista de demandes, com si la independència fos la bústia de suggeriments d’un supermercat A mesura que el clima es vagi emmerdant, i s’anirà emmerdant, la única manera de preservar la independència com a objectiu assolible serà dotar-la de la força que només donen els ideals que es poden entendre a tot arreu. La idea de llibertat em sembla la més adequada per defensar la independència

Com que els predicadors de la llibertat sovint només l’entenen com a llibertat de comerç, després de declarar la independència s’haurien d’adoptar unes mesures clares: l’estat català donarà asil a Edward Snowden i a Hassanna Aalia, el sahrauí condemnat per un tribunal militar marroquí, i proveirà d’armament les guerreres kurdes que lluiten a primera línia contra l’estat islàmic. Si no tenim armes, enviarem els mossos a les seves ordres. Amb aquestes tres mesures el missatge que dirigim al món pot aconseguir el suport dels pobles d’arreu -que si fan seva la causa de Catalunya, trobaran la manera de pressionar els seus governs. Si perseverem amb la idea de llibertat, i la contrastem amb l’espionatge massiu dels governs i el monopoli de la banca global, tenim camp per córrer.

Anuncis