Etiquetes

, , ,

Aquest passat cap de setmana l’associació Federalistes d’Esquerres va celebrar un col·loqui a Blanes amb el títol “Què és el federalisme?”, que comptava amb la presència de l’historiador Joaquim Coll, el catedràtic d’història contemporània Ángel Duarte i José Luis López Bulla, històric militant comunista. En un moment de l’acte, López Bulla va dir que “la dormidera del nacionalismo dificulta las luchas sociales en Catalunya a diferencia de Madrid o Burgos”. Al blog de López Bulla es pot llegir un esborrany de la seva intervenció completa. Partint de la seva anàlisi, els problemes del nostre temps són: 1) La globalització de l’economia, en un punt de no retorn i 2) La reaparició i l’exacerbació del nacionalisme. Davant d’això, diu López Bulla, “l’esquerra majoritària està perplexa” i el seu buit l’ocupa “l’esquerra social”, sindicats i moviments socials, que han aconseguit diverses victòries, entre les que menciona “la gran vaga de neteja de Madrid, la defensa de la sanitat madrilenya i el ja llegendari barri de Gamonal de Burgos”.

A continuació apareix la frase que destacava al twitter el professor Coll, que no tradueixo perquè no sabria com fer-ho: “estas batallas victoriosas se han producido donde la sociedad civil y sus organizaciones no están contaminadas por la adormidera del nacionalismo”. Seguint el seu argument, a Catalunya costaria de trobar exemples de lluites que es puguin equiparar a les de Madrid i Burgos, a causa del nacionalisme que adorm les organitzacions socials i la ciutadania. Té raó López Bulla? Tot seguit una petita llista de protestes, de resistència activa i de moviments que tenen lloc a la comunitat autònoma de Catalunya:

– La vaga dels treballadors de Panrico de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda, que fa uns dies va complir cinc mesos de duració.
– Les acusacions populars en diferents processos judicials com ara el cas Millet, els relacionats amb la gestió de l’àmbit sanitari o el cas Mercuri.
– La plataforma contra la pujada del preu dels transports públics #StopPujades, que arriba a 55 municipis de l’àrea metropolitana.
– La campanya Tanquem els CIEs! que denuncia les condicions de vida dels presos en Centres d’Internament d’Estrangers i pressiona perquè es tanquin definitivament.
– La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que ha aconseguit centenars de dacions en pagament per la via de la mobilització. A Sabadell unes desenes d’activistes porten 14 dies tancats en una seu del BBVA per aconseguir resoldre la situació d’onze afectats.
– Les diferents marees que lluiten per evitar la privatització i la precarietat dels serveis públics: sanitat, educació, cultura i serveis socials.
– La Plataforma per una Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), que està socialitzant la problemàtica lligada a l’endeutament públic i la dinàmica perversa que comporta.

Només és una mostra de la immensa quantitat de xerrades, manifestacions, vagues i protestes que convoquen col·lectius, casals populars i moviments socials cada setmana a Catalunya -dels quals us podeu fer una idea fent un cop d’ull a l’agenda de Xarxa Penedès, per cert. Li semblen suficients a López Bulla? Ja entenc que hi ha gent a qui el debat independentista l’esgota, que en determinats mitjans no es parla d’altra cosa, però és molt injust, a part de fals, fer veure que la independència és la única preocupació dels nostres conciutadans. Per respecte als activistes que dediquen el seu temps a millorar la societat, seria bo que alguns federalistes no confonguin els seus desitjos amb la realitat. Sap greu que militants de llarga trajectòria no s’adonin que al seu voltant hi ha una remor de fons, una força social que s’oposa a l’statu quo,que en aquest racó del món s’ha destacat per ofegar a la vegada la identitat nacional i els drets dels treballadors. La única conclusió que se’n pot extreure, si es neguen a admetre que dins de l’independentisme hi circulen corrents transformadors, és que la seva mentalitat respon exactament al mecanisme que denuncien: abans hi ha el seu nacionalisme que les lluites socials.

Anuncis